Dýňové špagety s patizonem a rajčatovou omáčkou

30. října 2015 v 21:11 | Hraboška |  Recepty

Dlouho jsem se odhodlávala vyzkoušet špagetovou dýni. Obavy byly zbytečné, je to jednoduché a výsledek výborný. A protože jsme si s dcerkou na obědě fakt pochutnaly, nedá mi to nepodělit se o recept. Vznikl jako improvizace z toho, co zrovna nabízely skromné zásoby v ledničce a špajzu.

Suroviny

(pro 2 osoby)
1 špagetová dýně
olivový olej
1 střední cibule
1 malý rajský protlak
1 stroužek česneku (kdo má rád, může dát i víc, já jsem se radši krotila, když to mělo jíst 17měsíční dítě :-) )
1 malý patizon (o průměru cca 10 cm, případně odpovídající kus z většího patizonu)
lžíce nasekaných čerstvých bazalkových listů (nebo lžička sušené bazalky)
sůl
cca 2 lžíce strouhaného parmazánu

Postup

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Dýni rozkrojte podélně napůl a odstraňte měkký střed se semínky. Potřete olejem a posolte. Dejte péct na 50 - 60 minut (řezem nahoru, samozřejmě :-) ).
2. Cibuli nakrájejte nadrobno. Patizon oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi na oleji orestujte cibuli do zlatova, osolte, přidejte protlak a restujte ještě asi 2 minuty. Pak zalijte trochou horké vody, rozmíchejte a přisypte nakrájený patizon. Případně ještě přidejte trochu vody, aby patizon byl skoro všechen ponořený. Přiklopte pokličkou a nechte dusit doměkka. Občas kontrolujte, jestli není potřeba dolít trochu vody, výsledná konzistence by měla být jako omáčka. Na závěr dochuťte bazalkou a nechte už jen lehce prohřát.
3. Upečenou dýni vytáhněte z trouby a vidličkou začněte "škrábat" dužinu. Okamžitě se začne rozdělovat do tenkých nudlí připomínajících špagety. Můžete je vybrat a přendat do talíře, ale proč si špinit další nádobí, že? :-) Na načechrané dýňové "špagety" nalijte patizonovo-rajčatovou omáčku, posypte parmazánem a podávejte.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama