Rychlé medové perníčky

16. srpna 2015 v 23:06 | Hraboška |  Recepty

Péct v půlce srpna vánoční perníčky? Když je to jeden z úkolů Velké prázdninové výzvy, tak se nedá nic dělat, výzva je výzva. Co na tom, že zadání jsem si krátce po půlnoci přečetla ještě v cizí posteli několik desítek kilometrů od domova s vědomím, že domů z dovolené dorazíme až navečer, navíc s nejistotou, zda jsou potřebné suroviny doma k dispozici... vzdát bez boje jsem se nechtěla! :-)


Naštěstí mám recept nenáročný na suroviny i čas, takže po uspání dětí jsem se místo na vybalování tašek vrhla na pečení perníčků. Jen na hledání vykrajovátek, které jsou někde hluboko ve skříni s vánočními ozdobami, jsem už neměla energii, tak jsou perníčky kulaté podle skleničky. A mně to vůbec nevadí, mám ráda cukroví jednoduché, perníčky dokonce ani nezdobím, nechutná mi to.

Recept

50 g medu
30 g tuku (dávám máslo)
1 vejce
100 g cukru
rovná lžička jedlé sody
300 g hladké mouky

Med a máslo dáme do kastrůlku a ve vodní lázni necháme společně rozpustit. Přisypeme cukr a sodu, přidáme vejce a šleháme, až se krém napění. Pak jej odstavíme a ještě chvíli šleháme ve studené vodě. Směs vlijeme do mouky a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme ho na 5-7 mm silnou placku, vykrájíme požadované tvary a na mírně vymazaném plechu pečeme v troubě rozpálené na 180 °C dozlatova.

Recept mám od maminky a až když jsem perníčky pekla poprvé sama, pochopila jsem, proč se jí do nich vždycky moc nechtělo. Zpracovat těsto je totiž trochu o nervy, měla jsem pocit, že z té lepivé drobenky nikdy nemůže být hmota, která se dá vyválet. Dost mi pak pomohlo nechat těsto zpracovat v robotu hnětacím hákem a pak ho jen trošku "dorazit" rukama.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama