Luckyho cibulové houstičky

2. srpna 2015 v 21:18 | Hraboška |  Recepty

Recept na tyhle báječné houstičky mám od kolegy. Peču je ráda, jsou relativně rychle a bez větší námahy hotové, recept je i docela variabilní. A pozor, bez obav je můžete nabídnout i veganům, neobsahují žádné suroviny živočišného původu. Takže když zadání dnešního úkolu Florentýniny Prázdninové výzvy znělo "Použijte čerstvé droždí", nepřemýšlela jsem dlouho. A navíc papírek s receptem už nese známky častého používání, takže se bude hodit mít ho zapsaný někde virtuálně.


Luckyho "cibulovky"

(na cca 16 kousků, 2 plechy)

3,5 dcl vlažné vody
15 g čerstvého droždí
15 g soli
15 ml octa
50 g oleje
5 g kmínu (je celkem jedno, jestli mletého nebo celého)
200 g žitné mouky
300 g hladké pšeničné mouky
100 g smažené cibulky (nebo různých semínek, výborná je třeba slunečnice, mák nebo různé kombinace)

Experimentovat lze i s moukou, část uvedených druhů nahradit třeba jejich celozrnnou variantou (taky mám vyzkoušeno a je to taky výborné), ovšem pak je potřeba trochu jinak dávkovat tekutiny, každá mouka jinak saje. Smaženou cibulku mám osvědčenou kupovanou (skvělá je třeba ta z Ikea), ale je samozřejmě možné si usmažit čerstvou.

POSTUP:

Droždí rozpustíme v části vody a smícháme všechny suroviny.


Dohladka uhněteme (robot s hnětacími háky nebo nějaký jiný elektrický pomocník s nástavci na hnětení je vítaným pomocníkem), zakryjeme igelitem (aby těsto neosychalo) a necháme 30 minut odpočinout.



Poté vytvarujeme požadované tvary houstiček a necháme je (opět přikryté) 1,5 hodiny kynout.


Je možné je nechat kynout přímo na plechu, ale já pečivo raději sázím na rozpálených plech, takže nechávám kynout na pečicím papíře (nebo pečicí fólii) na kusu kartonu o velikosti plechu, pak jen sešoupnu do trouby.


Vykynuté houstičky vložíme do naplno rozpálené trouby (zapínám ji po hodině kynutí, aby se dostatečně rozpálila), kterou hned stáhneme na 150 °C. Pečeme cca 35 minut. Upečené houstičky necháme vychladnout na mřížce.


Obměna receptu pro použití na chléb: ze surovin se akorát vynechá olej, z odpočinutého těsta se vymačká vzduch, dá se kynout na 1,5 hodiny do ošatky vysypané žitnou moukou, peče se poté 35 - 40 minut. Vydrží dlouho měkký.


PS: Dokumentaci mých ostatních splněných úkolů najdete v albu zde. Někdy jsem ráda, že stihnu tu fotku vložit tam, proto si samostatný článek na blogu "zaslouží" jen některé vybrané :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama