Bábovka z mrkve a cukety

18. července 2015 v 21:07 | Hraboška |  Recepty

Zřejmě abych se mezi všemi svými aktivitami nenudila (jak prohlásil manžel), zapojila jsem se na začátku července do Velké prázdninové výzvy webu Kuchařka pro dceru. Každý den je o půlnoci zveřejněn jeden úkol a je 24 hodin na jeho splnění, vyfocení výsledku (nebo aspoň přípravy) a zveřejnění. A někdy je to skutečně výzva, třeba když je za úkol uchovat něco na zimu (zavařit, zamrazit, usušit...) a vy jste zrovna na chalupě, která ani není vaše, na samotě bez obchodu... Ale i to se dá zvládnout :-)
Dnešním úkolem je cuketa. A to v takové úpravě, v jaké jsme ji ještě nejedli.

Cuketu mám moc ráda (muž už méně, dětem je to zatím jedno), takže už jsem vyzkoušela spoustu způsobů její přípravy. Mám ji ráda v různých zeleninových či masových směsích, jako doplněk či náhražku brambor v bramborácích, jako cuketovou čínu, grilovanou cuketu... takže najít nevyzkoušený způsob byla opravdu výzva. Vzpomněla jsem si, že mamka nebo někdo pekl cuketovou buchtu, tak jsem se rozhodla ji vyzkoušet nasladko. Našla jsem si recept na cuketovou bábovku, zjistila, že mi došla polohrubá mouka, že cukety mám málo a ještě pár dalších ingrediencí z receptu se neshoduje se stavem domácích zásob. A aby to bylo ještě zajímavější, na procházku s dětmi jsem si zapomněla vzít peněženku, takže ani dokoupit jsem nemohla. Tak jsem improvizovala a vytvořila vlastní recept. Výsledek chutná skvěle :-)

Suroviny a postup

3 vejce
1/2 hrnku třtinového cukru
1 hrnek nastrouhané cukety
1 hrnek nastrouhané mrkve
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku vody
1 hrnek špaldové mouky
1 hrnek hrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička skořice
tuk a mouka na vysypání formy

Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, z bílků ušleháme sníh. Do žloutkové pěny vmícháme všechny zbývající suroviny, sníh opatrně nakonec. Troubu předehřejeme na 200 °C, těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme cca 45 minut.


Výsledkem je krásně vláčná bábovka, žádný dusivec, jak často bábovky bývají. Mrkev a cuketa jsou na struktuře maličko vidět, ale na chuti přímo znát nejsou. Bábovka je spíše méně sladká (nemám ráda moc sladké moučníky), takže pokud máte radši sladší, dejte víc cukru. Obávám se, že nebudu schopná podat referenci, jak dlouho vydrží vláčná, protože se toho nedožije. Už teď z ní dost chybí :-)


PS: Vím, že bábovkám to více sluší, když jsou pocukrované. Ale já to na moučnících a cukroví nerada, takže ji mám "holou". :-)

PS2: Všechny splněné úkoly z výzvy zveřejňuju v albu zde, sem na blog dám jen občas něco. Ne všechno se mi totiž podaří splnit nebo vyfotit tak, aby mělo smysl o tom psát článek :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Adéla Adéla | E-mail | 20. července 2015 v 19:51 | Reagovat

Moje mamka dělá už léta cuketovou bábovku, akorát čokoládovou. Nikdo samozřejmě nepozná, že je v tom cuketa (docela dost cukety), velká výhoda je, že bábovka není suchá, všem moc chutná.
Jsme teď zaplaveni úrodou cuket, tak také vymýšlím co z nich vařit. Dělala jsem včera cuketový nákyp a osvědčil se. Manžel naštěstí mé chutě a nadšení pro cukety sdílí :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama