Narozeniny počtvrté - dort a další občerstvení

16. června 2015 v 12:01 | Hraboška |  Recepty

Stejně jako první dceři jsem i té druhé chtěla k prvním narozeninám udělat dort, který si bude moct celý sníst sama, tedy který bude se surovin vhodných pro roční dítě. Načančané dorty celé pokryté a nazdobené potahovací hmotou sice vypadají na fotkách krásně, ale jednak je podle mě takhle malé dítě ještě vizuálně stejně moc neocení, jednak to pro něj rozhodně není nic zdravého (předpokládám totiž, že i pod tou potahovací hmotou je to prostě klasický dort plný cukru). A hezký dort se dá udělat i ze surovin vhodných pro citlivé miminí zažívání :-)

První dort jsem před necelými třemi roky dělala částečně jako klasický nepečený - piškoty, místo smetany domácí lučina, rozvařená jablka s agarem, zdobený hroznovým vínem (oloupaným a vypeckovaným). Teď jsem se chtěla vyhnout i těm piškotám (však si jich ještě užije dost později) a z důvodu zmíněného v článku o jahodových šatičkách jsem na dort chtěla určitě dát jahody. Takže mi skvěle padnul do noty recept od Madame Coquette, ve kterém jsou samé dobré věci a dort vypadá moc pěkně.


Myslím, že je zbytečné recept doslovně přepisovat, stačí kliknout na originál, jen přidám svoje postřehy. Korpus jsem pekla na menším hranatém plechu, čerstvě upečený se hodně nafoukl, pak trochu spadl. Chuťově byl výborný, díky banánům a jablkům krásně sladký i bez cukru. Pochvalovali si ho i dospělí. Kolečka jsem vykrajovala podle velkého hrnku, na dort jsem použila tři a ze zbytku jsem vykrojila menší kolečka, která jsem nazdobila zbytkem krému jako minidortíky pro další děti na oslavě. Krém jsem dělala z kilového balení řeckého jogurtu, stačilo by i méně (ale zase díky tomu, že je chuťově neutrální, má pak další možnosti použití, viz dále). Rozmixované jahody jsem dala jen do části krému, druhou část nechala bílou a pomocí zdobicího sáčku dort nazdobila, takže na první pohled vypadá jako se šlehačkou. Pokud budete chtít krém i takhle, tak doporučuju ho po vykapání ještě trochu vymačkat, prostě zbavit ho co největší části tekutiny, protože mně to pak skrz ten zdobicí sáček kapalo všude kolem.


Takhle vypadal dort na řezu. Všimněte si, že není nijak rozpatlaný (nemyslím to torzo minidortíku vzadu po zásahu starší dcery :-) ). Většina dětí do dortu okamžitě hrábne a začne ho rozmatlávat všude okolo. Naše madam ne. Ač jsme ji přemlouvali, tak na něj ani nesáhla, lehce se ho dotkla lžičkou, ale pak si radši počkala, až ho ukrojím a nakrmím ji. Přece si jako dáma nebude špinit ruce a šaty, ne? :-D
Mimochodem, její starší sestra byla v roce to samé - nejdřív pečlivě sesbírala borůvky, pak se v dortu trošku povrtala svíčkou, aby se neřeklo, ale taky se nechala nakrmit.

Aby si na nějakém dortu pochutnali i dospělí účastníci oslavy, upekla jsem ještě jeden. Vlastně neupekla, rozhodla jsem se totiž vyzkoušet RAW mrkvový dort. Jen jsem ho zapomněla pořádně vyfotit, tak aspoň výřez z jedné momentky... Recept najdete tady u Éthique. Byl taky moc dobrý, chuťově to bylo zase něco úplně jiného. A vlastně taky skrz naskrz zdravý, žádný bílý cukr, bílá mouka, spoustu tuku... (nepočítám zdravé tuky v ořechách).


A protože občerstvení na oslavě nemůže být jen o dortech, připravila jsem i řadu dalších dobrot.

Stručně zeshora a zleva:
1) Jednohubky s česnekovou pomazánkou a hroznovým vínem
- pomazánka z nastrouhaného tvrdého sýra, pomazánkového másla a prolisovaného česneku, namazané na obyčejném rohlíku)
2) Jahody a hroznové víno jen tak samotné :-)
3) Pečená cizrna (v té malé mističce)
- nesmírně žravá záležitost, recept opět od Éthique, na ochucení jsem použila uzenou papriku a kořenicí směs na rajčata (prodává Lidl)
4) Jednohubky s nivovou pomazánkou, klobásou a kyselou okurkou
- pomazánka jednoduchá jen z nastrouhané nivy a pomazánkového másla
5) Růžičky z listového těsta a paprikáše
- výroba je jednoduchá, na proužek listového těsta položíte vedle sebe několik půlkoleček salámu tak, aby kulaté části přesahovaly ven, a svinete
- k tomu ochucený kvalitní kečup (dochucený kořením na pizzu a česnekem), ozdobeno rukolou
6) Skořicoví šneci z listového těsta (slané tyčinky přeskakuju, na těch není co představovat, ty jsem nevyráběla :-)) )
- náplň je máslo utřené s cukrem a skořicí, stejně jako se dává do kringelu
7) Jednohubky z žitného chleba s tvarohovou pomazánkou a zeleninou
8) Domácí chipsy z červené řepy
- syrovou řepu oloupejte, škrabkou na brambory naškrábejte na tenké plátky, rozložte na plech (z tří menších řep mi to vyšlo na dva plechy), lehce pokapejte olivovým olejem a při teplotě okolo 100 °C pečte, či spíš sušte do křupava.... trvá to přes hodinu určitě (přesný čas už nevím), já využila toho, že jsem měla rozpálenou troubu po pečení růžiček a šneků a že jsem dělala další věci, takže nějakou dobu se chipsy pekly/sušily a pak jsem je ještě nechala dojít ve vypnuté chladnoucí troubě
9) Muchomůrky
- tady se hodil ten zbylý neochucený základ na krém k dortu :-)
- je to jednoduché: na kolečko z okurky nastříkáte kopeček krému, položíte půl rajčátka a zdobičkou uděláte tečky z krému (komu se nechce dělat s krémem, tak úplně stejně poslouží třeba lučina nebo něco podobného)
10) Ovocná duha
- stačí ovoce v barvách duhy napíchat na špejli a je to :-)
- použila jsem maliny, jahody, mandarinky, meruňky, ananas, kiwi, hroznové víno a borůvky
- na fotce ještě chybí rozpuštěná čokoláda v nádobě na fondue, ve které si bylo možné ovoce namáčet

Tady je ještě ten první dort k prvním narozeninám, o kterém se zmiňuju v úvodu:
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ajka Ajka | Web | 16. června 2015 v 20:00 | Reagovat

To je oslava na jedničku ;-)  :-)

2 Mimulo Mimulo | E-mail | Web | 28. ledna 2016 v 21:00 | Reagovat

Moc děkuji za inspiraci na zdravý recept. Syn bude mít za měsíc narozeniny, tak už konečně vím, jaký dortík udělám :-)

3 uhrabosky uhrabosky | 30. ledna 2016 v 10:21 | Reagovat

[2]: Rádo se stalo :-).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama